21 oct. 2015

Jurnal de tranzactii

Folosirea unui jurnal de tranzactii este nu numai recomandata de catre cei mai multi traderi de succes, dar si probabil indispensabila pentru a deveni un expert in strategia folosita. Personal cred ca jurnalul de tranzactii este o necesitate pentru traderii incepatori.
Jurnalul are 2 utilitati:

  1. pastreaza planul de tranzactionare, plan pe care il aveti oricum cel putin in minte
  2. va ajuta sa reanalizati tranzactiile efectuate si ulterior sa le imbunatatiti
Cred ca fiecare a auzit cel putin o data proverbul Cei care isi uita istoria sunt condamnati sa o repete. Uneori suntem tentati sa facem aceleasi greseli iar si iar. Jurnalul ne va ajuta sa ne reamintim greselile facute si sa le evitam in viitor.
Un jurnal ar trebui sa contina unealta tranzactionata, data inceperii tranzactiei si a incheierii acesteia, evenimente ce ar putea sau au influentat tranzactia respectiva, sentimentele si opiniile dvs referitoare precum si, bineinteles, rezultatul tranzactiei si referiri la cum acesta ar fi putut fi imbunatatit.
Un exemplu personal al unui jurnal de tranzactii gasiti aici. Am inceput acest blog pentru ca experimentez metoda de tranzactionare TMS de pe ForexFactory. Nu intru in amanunte, daca doriti gasiti detaliile pe blog, pe pagina Trading rules. Asadar jurnalul meu analizeaza doar aceasta metoda de tranzactionare pe care am inceput s-o analizez recent si pe care incerc s-o imbunatatesc pe cat posibil. Am ales Blogspot pentru al gazdui dar poate fi si alttul, precum o pagina excel in Google Docs sau OneNote. Pentru mine blogul este de preferat deoarece pot foarte usor adauga screenshot-uri ale tranzactiilor si pot rasfoi blogul fara a fi logat, de la orice computer.
Pentru a afisa tranzactia recent incheiata pe chart, deschideti terminalul (Ctrl+T), Click pe butonul Account History si cu mouse-ul trageti din history tranzactia incheiata pe chartul respectiv. Daca doriti sa salvati un screenshot o faceti din meniul Metatrader-ului File > Save as picture. Aveti apoi posibilitatea de a descarca poza ori de a o incarca automat pe situl MT - o pagina cu poza se va deschide automat si puteti copia de acolo adresa pozei sau codul html de inserat pe blogul dvs.
Pe blogul exemplu de mai sus am ales sa folosesc rezultatul tranzactiilor ca si label (tag). Aceasta imi ofera o analiza rapida a rezultatelor obtinute prin afisarea rezultatelor in dreapta-sus pe fiecare pagina a sitului, precum si a numarului de tranzactii (in paranteze) care au inregistrat rezultatul respectiv.
Cam asa arata o pagina/tranzactie a jurnalului meu de analiza. Deoarece folosesc screenshot-uri nu este nevoie sa scriu prea mult; doar poza, rezultatul si o scurta analiza a celor intamplate.
Jurnal de analiza
Inca o data, jurnalul este indispensabil traderilor incepatori si oricui incepe sa tranzactioneze ori testeaza o metoda noua de trading.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu